Monelle ihmiselle ekologisuus, kierrätys ja vihreät arvot ylipäätään ovat sydämen asia ja suoranainen elämäntapa. Varsinkin pienen aiheeseen perehtymisen jälkeen saa huomata, että lähes kaiken tarpeellisen voi hankkia käytettynä ja samoin itse laittaa tarpeettomiksi jääneet tavarat kiertoon uusille omistajille.

Pyrkimys kierrätykseen voi olla periaate, jota noudatetaan kaikissa hankinnoissa läpi elämän. Se ei silti tarkoita rähjäistä ”köyhäilyä”, koska nykypäivänä mahdollisuudet ekologiseen ja aidosti ympäristöystävälliseen elämäntapaan ovat todella hyvät.

Kierrätyskeskukset ja -tavaratalot

Jos ei ole koskaan vieraillut nykyaikaisessa kierrätystavaratalossa, ei todennäköisesti voi kuvitellakaan, miten monipuolisia, siistejä ja houkuttelevia ne ovat. Sana tavaratalo kuvaa erittäin hyvin todellisuutta, ja tarjolla on päivästä riippuen melkein mitä tahansa ihmisen tarvitsemia tavaroita ja tarvikkeita.

Tuotteet tarkastetaan huolellisesti ennen myyntiin laittoa, ja huonokuntoisimmat ohjataan suoraan esimerkiksi ulkomaankeräyksiin tai lumpuksi. Tuotteet hinnoitellaan, ja mahdolliset puutteet ja virheet listataan hintalappuun. Näin asiakas tietää jo ostohetkellä, mitä on tarjolla, ja voi harkita ostostaan rauhassa. Tavara on yleisesti todella laadukasta, ja tuotteesta pyydetty hinta on vain pieni murto-osa uuden vastaavan hinnasta. Huolellisella työllä ja tarkoilla standardeilla kierrätystavaratalon henkilökunta varmistaa, että myymälä säilyy kauniina, hyväntuoksuisena ja raikkaana.

Myymälä on tavallisesti jaettu osastoiksi aihepiirien mukaan, ja niinpä esimerkiksi kirjat, vaatteet, huonekalut, kengät ja lasten tarvikkeet löytyvät siististi omiksi kokonaisuuksikseen järjesteltyinä. Usein tuotteet on vielä lajiteltu kokojen tai värien mukaan. Vaateosastoilla on kattavasti sovituskoppeja, ja kenkäosastoilla tarjotaan sovitussukkia ja kenkälusikoita asiakkaiden käyttöön. Sisään tullessaan voi napata oven pielestä ostoskorin tai -kärryn. Ostokokemus kierrätystavaratalossa ei siis juurikaan poikkea uutta tavaraa myyvistä myymälöistä.

Suuri etu asiakkaille on tietysti myös se, että ostoksilla voi törmätä tuotteisiin, joita ei enää kaupassa myydä, eikä ehkä ole myyty kymmeniin vuosiin. Näin puuhasta tulee välillä todellista aarteenetsintää, tai ainakin löytöjen tekemistä, mikä ilahduttaa huomattavasti paljon enemmän, kuin jos vain kävelisi tavalliseen kauppaan, ja mekaanisesti kiikuttaisi valitsemansa tuotteen kassalle.

Toisaalta kierrätystavaratalojen valikoima vaihtelee voimakkaasti, ja mikäli on asettanut etsimälleen tavaralle tarkat rajat sen ominaisuuksien suhteen, voi oikeanlaista löytöä joutua odottamaan pitkäänkin. Mutta mikäli esimerkiksi omilleen muuttava nuori ei ole turhan tarkka kodin tarvikkeiden väreistä tai merkeistä, voi ensimmäiseen omaan kotiin hankkia käytettynä kaiken astioista ja lakanoista huonekaluihin ja koriste-esineisiin saakka.

Myös vaateosastot ovat kierrätystavarataloissa nykyään todella laadukkaita ja monipuolisia. Vähän käytettyjä kenkiä, laukkuja ja merkkivaatteita voi löytää hyväkuntoisina ja edullisina. Joissakin myymälöissä on jopa erillisiä boutique -osastoja, joiden tunnelma ei juuri häviä uutta tavaraa myyville liikkeille, ja jonne on nostettu muiden joukosta erityiset helmet ja arvokkaammat tuotteet.

Kierrätyskeskukset ja -tavaratalot tekevät myös useimmiten jonkinlaista hyväntekeväisyyttä, ja niinpä ostoksia tehdessään voi myös tehdä hyvää. Määrätty osa myyntituotoista ohjataan ulkomaanapuun, ja köyhyydessä ja puutteessa elävien tukemiseen ja elinympäristön kohentamiseen.

Kierrätystuotteen huolto ja yleiset vinkit

Käytetyn tavaran hankkimiseen liittyy muutama käytännön vinkki, joita ei kannata unohtaa. Vaikka tuotteet ovatkin siistejä ja ehjiä, on ne silti hyvä pestä ja puhdistaa ennen käyttöön ottoa. Vaatteet tuuletetaan, pestään ja silitetään. Kengät on hyvä tuulettaa ja pyyhkiä ja käsitellä kosteutta hylkivällä suihkeella tai nahanhoitoaineella. Laukun sisus pyyhitään, ja myös nahkaiset laukut voi käsitellä nahkapintaa suojaavalla aineella.

Kierrätyshuonekalut on hyvä puhdistaa, irrotettavat päälliset pestä ja silittää ja muut osat pyyhkiä ja imuroida. Pieniä kolhuja ja lovia voi kitata ja korjailla oman viitsimisensä mukaan, ja usein ne pienen vaivannäön jälkeen kestävät vertailua mihin tahansa uuteen tuotteeseen.

Toki ostoksilla voi myös käyttää hieman mielikuvitusta ja yrittää nähdä myytävänä olevan tuotteen mahdollisuudet pienen tuunauksen jälkeen. Jos oikeanväristä huonekalua ei satu löytymään, voi malliltaan sopivan pöydän tai hyllyn esimerkiksi hioa ja maalata.