Yhden roska on toisen aarre, sanotaan, ja nykyään tätä erittäin hyvin paikkansa pitävää sanontaa pääsee hyödyntämään monenlaisten eri kirpputori- ja kierrätyspalvelujen kautta. Vaikka omat, vanhat tavarat tuntuisivat itsestä täysin hyödyttömiltä ja käyttökelvottomilta, niin ainakin niitä kannattaa ehdottomasti tarjota ilmaisena lahjoituksena jollekin tarvitsevalle. Ja toki kenen tahansa kannattaa taloudellisesta tilanteesta tai muusta riippumatta totutella hyödyntämään kierrätystavaran tarjoamia mahdollisuuksia. Liikkeellä on paljon erittäin hyväkuntoista tavaraa, murto-osalla uuden tuotteen hinnasta. Kokeneet kirpputorien kiertäjät oppivat nopeasti erottamaan aarteet ja onnenkantamoiset notkuvilta pöydiltä, ja harvinainen, onnistunut löytö voi tehdä todella tyytyväiseksi. Käyttökelpoiset, ehjät ja siistit tavarat ansaitsevat ehdottomasti uuden elämän, ja mitä enemmän second hand -elämäntapa yleistyy, sitä enemmän säästyy luontoa ja luonnonvaroja, ja ympäristö kiittää.

Perinteiset kirpputorit

Perinteiset sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät kirpputorit ovat vuodesta toiseen suosittuja paikkoja hankkiutua eroon vanhasta tavarasta, ja tienata samalla hieman rahaa, sekä harrastaa aarteenetsintää, ja tehdä hienoja löytöjä asiakkaan roolissa. Kaunis kesäpäivä ulkokirpputorilla myyden, välillä kahvia ja eväitä nauttien, on monelle jokakesäinen, säännöllinen ja odotettu ohjelmanumero. Mikäli ei koe aktiivista myyjän roolia omakseen, tai aika ei riitä syventyä projektiin sen enempää, voi erilaisia palvelukokonaisuuksia tarjoaville itsepalvelukirpputoreille myös viedä tavarat myyntiin jopa niin sanotulla all inclusive -palvelulla. Tällöin kirpputorin henkilökunta huoltaa ja hinnoittelee tuotteet, hoitaa niiden esillepanon, sekä tietysti itse myymisen ja pöydän hoidon myyntiaikana.

Valtakunnallinen siivouspäivä järjestetään vähintään kerran vuodessa, ja silloin melkein mikä tahansa katu, tori tai piha muuttuu päivän ajaksi ulkokirpputoriksi. Näitä päiviä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä mikä olisikaan helpompi tapa tyhjentää turhia varastoja, kuin avata kellarikomeron ovi, ja nostaa myyntiartikkelit suoraan omalle kotipihalle. Siivouspäivä on nykyään hyvin tunnettu ja suosittu tapahtuma, ja houkuttelee etenkin hyvällä säällä runsaasti asiakkaita varsinkin keskusta-alueille nauttimaan päivän erityisestä tunnelmasta.

Nettikirpputorit ja -huutokaupat

Internetin välityksellä tapahtuva kaupankäynti on todella helppoa, ja laajentaa asiakaskuntaa huomattavasti. Mikäli on valmis postittamaan tuotteen, tai jopa tarjoamaan sille kuljetuksen, voi olla melko varma siitä, että tavarat eivät jää nurkkiin pyörimään. Palveluja on todella helppo käyttää, ja ilmoituksen tekeminen on nykytekniikalla nopeaa. Asialliseen, rehelliseen ja informatiiviseen ilmoitukseen panostaminen edesauttaa myyntityötä huomattavasti, ja hyvät, parilla napin painalluksella lisättävät valokuvat viimeistelevät onnistuneen myynti-ilmoituksen.

Monella asuinalueella tai harrastuksen ympärillä on myös oma Facebook -kirpputori, joissa kauppa käy vilkkaana. Sosiaalisen median kanavien kautta toimivien kirpputorien suurena etuna on luotettavuus, sillä omalla nimellään ja kasvokuvallaan toimivat myyjät ja asiakkaat ovat huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä luotettavia, kuin nimimerkin takaa puuhastelevat kaupankävijät.

Kierrätys ystävä- ja tuttavapiirissä

Tutun tutulle lainatut tai kierrätetyt lastenvaunut, tai naapurilta saatu vauvan turvakaukalo, ovat lähikierrätystä parhaimmillaan. Etenkin lastenvaatteita ja -tarvikkeita tarvitaan vain määrätyn ajanjakson ajan, ja sen jälkeen lähes uudenveroiset tavarat käyvät itselle tarpeettomiksi. Usein samat vaunut, kaukalot, toppahaalarit ja luistimet kiertävät saman ystäväporukan läpi moneenkin kertaan, kun perheisiin syntyy lapsia portaittain eri vuosina, ja milloin missäkin perheessä on juuri oikean ikäinen käyttäjä tuotteelle. Lasten vaatteet tai tavarat eivät useinkaan ehdi yhdellä, tai kahdellakaan käyttäjällä vielä mennä miksikään, koska kasvavalla lapsella käyttöikä on huomattavan lyhyt. Itse ostettu tavara saattaa siis päätyä muutaman mutkan kautta jälleen oman perheen käyttöön, tuotuaan välissä hyötyä ja iloa useammalle lapselle perheineen. Ja lopuksi ehkä jo hieman kuluneen tuotteen voi hyödyntää lahjoituksena esimerkiksi kaupungin leikkipuistoon, ensikotiin tai jonnekin, missä olisi vielä käyttöä elinkaarensa lopussa olevalle tuotteelle.