Tehokkaan kierrätyksen ja jätteiden lajittelun lisäksi on olemassa muitakin omaa kotia koskevia valintoja, joiden avulla voi helposti vaikuttaa oman elämänsä mittakaavassa arkiaskareiden ekologisuuteen ja ympäristöseurauksiin. Siivoukseen, yleiseen kodin puhtauden ylläpitoon, sekä omasta hygieniasta huolehtimiseen on olemassa useita, hellävaraisia mutta tehokkaita ja lisäksi vielä edullisia vaihtoehtoja.

Puhdistusaineet

Kaupoissa myydään nykyään hyllymetreittäin erilaisia, kauniisiin pakkauksiin pullotettuja pesuaineita kaikkiin mahdollisiin tarkoituksiin. Hyllyjen tarjontaa tarkastellessa tulee helposti sellainen olo, että siivouskaappiin pitäisi hankkia oma puhdistusaineensa niin keittiötä, kylpyhuonetta kuin muitakin kodin huoneita varten, sekä lisäksi vielä pullot ainakin ikkunanpesuun, saunanpesuun, sekä kodin verhoja ja muita tekstiilejä raikastamaan.

Tavalliset pesuaineet ovat voimakkaasti hajustettuja, ja niissä on monenlaisia ärsyttäviä, ja sekä ihmiselle, että ympäristölle haitallisia aineita. Joukosta löytyy myös hajusteettomia, sekä eko -merkinnöillä varustettuja vaihtoehtoja, eikä monikaan tule ajatelleeksi, että täysin riittävät ja tehokkaat aineet kodin puhdistukseen löytyvätkin tavaratalon elintarvikeosastolta.

Paksuihin muovipakkauksiin pakatut, tuoksuvat ja myrkylliset pesuaineet voisi kuitenkin aivan hyvin jättää kauppaan, ja siirtyä siivoamaan luonnonmukaisilla aineilla, eli ruokasoodalla ja etikalla. Nämä aineet joko yhdessä tai erikseen, soveltuvat lähes kaikkeen kodin puhdistukseen aina kaikkein hankalimmista asioista, kuten kalkinpoistosta alkaen. Etikalla ja soodalla voi poistaa kalkin kahvinkeittimestä sekä kylpyhuoneesta, niiden yhteisvaikutuksella voi todella helposti puhdistaa liesituulettimen suodattimeen kertyneen rasvan, ja niillä aukeaa kätevästi jopa tukkeutunut viemäri.

Usein luonnonmukaisten aineiden teho on huomattavasti parempi kuin synteettisten pesuaineiden, ja lisäksi niiden käyttö on sekä ihmiselle, että ympäristölle allergisoimatonta ja hellävaraista. Lisäksi siivoaminen tulee todella edulliseksi, sillä siivouskaappiin hankitut suuret pakkaukset etikkaa ja natriumkarbonaattia eli ruokasoodaa, eivät maksa paljon, ja ovat todella riittoisia.

Etikkaa ja soodaa täydentämään sopii perinteinen, kotimainen mäntynestesaippua, jota voi mattojen pesun lisäksi käyttää myös muuhun siivoukseen. Esimerkiksi mäntysuovalla ja juuriharjalla kuurattu kylpyhuone on todella puhdas ja raikas, ja tuoksuu erittäin hyvältä.

Pieniä vinkkejä luonnonmukaiseen kotiin

Siivousta varten ei kaupasta välttämättä tarvita myöskään valmiita siivousliinoja tai -rättejä. Kätevä rutiini on opetella säilömään käytöstä poistetut alushousut, sukat, t-paidat ja pyyhkeet siivouskaappiin luuttuina tai siivousliinoina käytettäväksi. Näin kodin tekstiilit tulee käytettyä loppuun asti mahdollisimman tehokkaasti, eikä tarvitse käyttää rahaa kaupassa myytäviin siivousliinoihin. Muita käteviä, kierrätettyjä siivousvälineitä ovat vanhat hammas- ja tiskiharjat, joita kannattaa aina olla muutama kappale varalla siivouskaapissa.

Erilaisten allergioiden jatkuvasti lisääntyessä yhä useampi etenkin lapsiperheistä on jo siirtynyt käyttämään pyykinpesuun hajusteettomia, ja mahdollisimman hellävaraisia pesuaineita. Pyykki ei tarvitse keinotekoisia, voimakkaalta tuoksuvia hajusteita, sillä hyvin hoidettu ja esimerkiksi aina luukut auki säilytetty, puhdas pyykkikone jättää pyykit raikkaiksi ja luonnostaan hyväntuoksuisiksi.

Mikäli kuitenkin kaipaa puhtaisiin pyykkeihinsä jotain muutakin tuoksua, on kätevä vinkki säilyttää kodin palasaippuavarastoa vaatekaapissa tai -huoneessa. Hyväntuoksuiset saippuapalat voi sujautella vaatepinojen väliin, jolloin ne antavat luonnollista, kevyttä hyvää tuoksua tekstiileille. Tämä vinkki toimii etenkin liinavaatekaapissa, jolloin myös hajusteettomasti pestyt lakanat ja pyyhkeet tuoksuvat käyttöön otettaessa hyvältä, mutta sopivan kevyesti ja luonnollisesti.

Oma hygienia

Moni kertoo käyttävänsä ruokasoodaa jopa hiustensa pesemiseen, mutta mikäli se on liian suuri muutos entiseen, löytyy varsinkin ekokauppojen tarjonnasta nykyään useita luonnonmukaisia sampoovaihtoehtoja. Tavalliset sampoot ovat usein turhan voimakkaita, ja niihin on esimerkiksi hajusteiden lisäksi lisätty monia erilaisia keinotekoisia aineita, jotka rasittavat hiuksia ja hiuspohjaa.

Jokaisen kannattaisi ainakin kokeilla kasvipohjaista, ekologista palasampoota, joka on pakattu muovin sijaan pahviseen pakkaukseen, ja joka on todella riittoisa ja hellävarainen hiuksille ja päänahalle. Usein uudet, ja erilaiset rutiinit ja tavat tuntuvat etukäteen hankalilta, eivätkä ne houkuttele, mutta lopulta kokeilemisen jälkeen ei tule enää koskaan palanneeksi entiseen.