Hyvin valmisteltu pohja ja tukeva kivijalka ovat mihin tahansa asiaan tai ilmiöön liittyen yksi tärkeimmistä asioista. Yhteiskunta rakentuu ihmisistä, kotitalouksista ja kodeista, joiden päivittäisellä toiminnalla on suuri merkitys isossa mittakaavassa läpi koko yhteiskunnan. Yksittäiset ihmiset ovat mukana päättämässä myös poliittisissa elimissä sekä yritysten johtopaikoilla, ja näin ollen jokaisen yksilön henkilökohtaiset arvot, ymmärrys ja tavat vaikuttavat päätöksiin ja tehtyihin ratkaisuihin valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Mikäli jätteiden huolellinen lajittelu ja kierrätys ovat itsestään selviä asioita omassa kodissa ja arjessa, on ihminen myös työelämässä luontaisesti suuntautunut edistämään ympäristön hyvinvointia ja ajamaan kestävää kehitystä ja ekosysteemiä tukevia asioita.

Taloyhtiöissä on nykyään pääsääntöisesti erittäin hyvät mahdollisuudet kierrättää ja lajitella kotitalousjätteitä. Roskahuoneissa on erilliset jäteastiat paitsi sekajätteelle, myös energiajätteelle, metallille, lasille, keräyspaperille, pahville sekä biojätteelle. Joissakin rivitaloyhtiöissä voi olla jopa kunnollinen komposti. Moni taloyhtiö on myös perustanut pienen tavarankierrätyspisteen roskahuoneen nurkkaan, jonne voi tuoda esimerkiksi luettuja lehtiä, kirjoja ja pieniä, käyttökelpoisia tavaroita muiden käyttöön. Isännöitsijäntoimistot toimittavat taloyhtiöihin selkeitä ohjeistuksia kierrätystä varten, ja usein myös roskahuoneen seinältä voi tarkistaa kullekin jätteelle oikean astian.

Omakotitalojen asukkaat voivat hyödyntää kierrätykseen suurempien ruokakauppojen parkkipaikoilla olevia monipuolisia keräyspisteitä, joista löytyy usein lisäksi kätevästi myös vaatteiden ja tavaroiden kierrätykseen omat säiliönsä hyväntekeväisyyteen ohjattavaksi. Näin kotona valmiiksi lajitellut jätteet voi kätevästi tyhjentää auton peräkontista ilman ylimääräisiä ajomatkoja ennen ruokaostoksille menemistä.

Kodin kierrätyspiste

Pienellä vaivalla roskakaappiin, vaatehuoneeseen tai eteiseen voi perustaa paikan jätteiden lajittelua varten. Lasin, pahvin ja sanomalehtien lajittelu on monille rutiinia, mutta myös metallille, biojätteelle ja muoville voi lisätä oman pienen astian. Myös paristot, lamput sekä esimerkiksi apteekkiin palautettavat vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet on hyvä kerätä omiin astioihinsa. Biojäteastia ei voi olla kovin suuri, sillä se on tyhjennettävä vähintään kerran päivässä. Kaupoissa myytävien biojätepussien sijaan jätteet voi kerätä vaikkapa tyhjään maito- tai mehupurkkiin, tai taitella sanomalehdestä biojätekerääjän.

Kaupoissa on myytävänä runsaasti erilaisia valmiita jätesankoja, -ämpäreitä ja -astioita, joista on helppo rakentaa omaan kotiin parhaiten sopiva kokonaisuus. Tärkeintä kuitenkin on, että lajittelu on selkeää, mahdollisimman helppoa, ja kaikilla perheenjäsenillä hyvin hallussa. Rutiiniksi muodostuttuaan asiaan ei enää tule kiinnitettyä isompaa huomiota, ja kierrätys ja lajittelu sujuvat kuin itsestään.

Lajittelu käytännössä

Jätteiden lajittelu ja kierrätykseen menevien jätteiden käsittely on yksinkertaista. Biojätteisiin kuuluvat eloperäiset jätteet, kuten ruoantähteet, kasvijäte ja esimerkiksi talouspaperi. Pahviset nestepakkaukset huuhdellaan ja litistetään, jotta ne veisivät mahdollisimman vähän tilaa, eivätkä alkaisi haista. Pahvilaatikot avataan ja litistetään. Myös säilyke- ja lasipurkit on hyvä huuhdella ennen kierrätykseen laittamista.

Oikeanlainen toimintatapa roskahuoneessa pitää tarvittavan tyhjennysvälin sopivana, ja säästää näin taloyhtiön jätekustannuksia, sekä ylläpitää siisteyttä ja järjestystä. Jokaisen asukkaan on kantama vastuu on olennaista, jotta järjestelmä toimii mahdollisimman hyvin.

Roskahuoneeseen kuulumattomat jätteet

Kotitalouksissa syntyy myös jätettä, jota ei voi viedä taloyhtiön roskahuoneeseen. Tällaisia ovat lääkkeet, erilaiset ongelmajätteet, ylijääneet maalit ja muut remonttijätteet, sähkölaitteet sekä suurikokoiset tavarat kuten vanhat ja rikkinäiset huonekalut. Apteekit ottavat vastaan vanhentuneita ja käyttämättä jääneitä lääkkeitä, ja muut hankalammin kierrätettävät tavarat voi viedä maksua vastaan jäte- ja sorttiasemille. Monet työpaikat, kauppakeskukset tai taloyhtiöt kampanjoivat ajoittain hankalammin hävitettävän jätteen poistamiseksi varastoista, ja järjestävät kierrätyslavoja sekä väliaikaisia, useimmiten maksuttomia kierrätyspisteitä tätä tarkoitusta varten.

Huonekaluja kannattaa ennen hävittämistä tarjota vähintäänkin lahjoituksena joko nettikirpputoreille, tai kierrätystavarataloihin ja -keskuksiin, joista ne monesti tullaan noutamaan nopeasti ja täysin ilmaiseksi.